Arin julkaisut

Musta mamba Kirja WSOY/Johnny Kniga 2014

mustamambaYksityisetsivä Hackman alkaa selvittää oululaisesta erityiskoulusta väkivallankäytön vuoksi erotetun opettajan tapausta. Ja pian tehdään jo ensimmäinen murha.

Yksityisetsivä Jesse Hackmanilla on uusia tulevaisuuden suunnitelmia: myydä asuntonsa, lopettaa etsivätoimistonsa ja muuttaa sydämenvaltijattarensa Tuulia Kinnaksen kanssa Ranskaan. Kun oululaisen koulun erityisopettaja pyytää häneltä apua erottamisensa syiden selvittämiseksi, käynnistyy tapahtumien vyöry. Jesse Hackman joutuu hetkeksi siirtämään sivuun tulevaisuuden suunnitelmansa.

Kempeleläisen Ari Paulowin kahdeksas Jesse Hackman -romaani Musta mamba liikkuu oululaisissa kaupunginosissa Karjasillalta Kaukovainiolle ja Kastelliin käsitellen erilaisia kipeitä ihmiskohtaloita. Paulowin rikosromaanissa todellisuus ja mielikuvitus liittyvät yhteen luoden karmaisevan, ajankohtaisen ja hätkähdyttävän lukukokemuksen. Se on samalla matka ihmismieleen, toimintaa toista ihmistä kohtaan(…)

Kun Jesse Hackman alkaa tutkia (koulun) johtokunnan jäsenten taustoja, alkaa selvitä outoja asioita. Samaan aikaan toisaalla janotaan kostoa, sillä Hackmanin toiminta ei miellytä kaikkia. Sitten koulun oppilas löydetään kuolleena. Nyt tutkimuksiin tulee uusi tavoite: löytää murhaaja. Pian löytyy toinenkin ruumis. Ja tutkimusten myötä paljastuu ikäviä perhesalaisuuksia. (…)

Paulowin rikosromaanista ei puutu hurjaa dramatiikkaa eikä suoraviivaista toimintaa. Hän rakentaa kaiken taitavasti ja koukuttavasti. Päähenkilön karun ulkokuoren alta löytyvä herkkyys ja lempeys miellyttävät. Maailmaa katsotaan ja koetaan useamman henkilön näkökulmasta. Hengästyttävästä juonenkuljetuksesta tulee mieleen ruotsalaisen kirjailijan Camilla Läckbergin tyyli: tapahtumat vyöryvät, henkilögalleria on runsas ja nopeat leikkaukset kohtauksesta kolmanteen. (…)   Hänellä on intoa ja kykyä luoda ihon alle menevää toimintaa. (…) Ari Paulowin tavaramerkiksi muodostunut yllätyksellisyys saa uutta sisältöä. Rikosromaani on varsinainen action-paketti.Juha Vähäkangas, Kaleva
Koulusta voimakeinojen takia irtisanottu opettaja Anttila pyytää yksityisetsivää tutkimaan irtisanomisen laillisuutta. Hackman ottaa toimeksiannon vastaan ja huomaa heti, että tapahtuman takaa löytyy muutakin kuin yksittäinen työsuhteen lopettaminen. Oululainen rosvokolmikko liittyy kuvioihin, samoin kurdimafia. Juttua tutkiessaan Hackman törmää myös pedofiilirenkaaseen. Vauhdikkaat tapahtumat päättyvät tilanteeseen, jonka perusteella jatkoa on luvassa.Paulow tuntee Oulun kuin omat taskunsa. Hän kuljettaa asiantuntevasti lukijaa kaupunginosasta toiseen ja tuo esiin paikalliset erityispiirteet. Myös henkilögalleria on uskottava.Laitapuolen kulkijoiden taustat selvitetään perusteellisesti ja niistä löytyy selkeä syy kaidalta tieltä poikkeamiseen. Hackman on viimeisen päälle oikeidenmukainen mies, vaikka hänen tutkintamenetelmänsä eivät kaikilta osin laillisia olekaan. Suhde poliisiin, jonka toiminta jää sivurooliin, on pienistä erimielisyyksistä huolimatta kuitenkin hyvä.Tapahtumat, joita tarkastellaan niin hyvien kuin pahojenkin poikien näkökulmasta, etenevät vauhdilla ja jännitys kohoaa loppua kohti. Mikä parasta, loogisuus ei häviä missään vaiheessa. Hurjasta menosta huolimatta lukija pysyy vaivattomasti kyydissä.Tietynsuuntaiset yhteiskunnalliset kannanotot leimaavat tekstiä. Tietysti opettajan irtisanominen, pedofilia ja mafiaepäilyt on lainattu nykypäivän todellisuudesta, mutta niitten lomittaminen fiktioon sujuu mainiosti. Oikean ja väärän rajalinja on valettu betonista.Ari Paulowin uutuus tarjoaa erinomaista viihdettä. Se antaa myös ajattelemisen aihetta niille, jotka uskovat lailliseen yhteiskuntaan ainoana oikeana vaihtoehtona.

Mauri Mäkynen, Salon Seudun Sanomat
Äänikirjat ja e-kirjat löydät näistä palveluista: Elisa Kirjat, Storytel, Nextory, BookBeat ja Suomalainen kirjakauppa.